Isnin, 11 Januari 2016

Buat Label Sendiri

Salam buat semua penggiat seni dan ilmu. Moga di pagi selasa yang ceria ini kita semuanya ikut ceria ya.

Pagi ini terdetik pula hati ingin kongsikan pada mereka yang masih terkial-kial mencari dan mungkin ingin berjimat. Saya antara jutaan manusia yang jika boleh mahu berjimat dan mahu sahaja semua benda di buat sendiri barulah dapat jimat kos. Itu angan-angan sahaja. Baru sahaja dua tiga perkara yang kita lakukan dah tak larat, jangan kata semua benda kan?..

Alhamdulillah setelah beberapa blog saya selongkar untuk mengait ilmu, akhirnya dapat juga saya berjaya buat label sendiri. Tq rakan-rakan blog yang sudi berkongsi ilmu. Apa pun teringin juga nak berkongsi cerita mengenai label saya ini.
Jom..kita mulakan cerita.

Pertama: Kertas Transper paper saya beli di kedai komputer yang ada cetak gambar kat baju, harga rm6 sehelai. Mak oi memang mahal. Katanya kalau nak tempah dia boleh bagi harga rm5.50 sehelai. Berfikir sakan saya masa tu. Tu pun beli jugalah sehelai untuk test. Sampai rumah cubalah buat, mengikut arahan rakan-rakan blog. Rupanya kertas saya tu tak payah guna mirror, tak payah terbalik kan perkataan. Bagi mengelakkan kerugian saya cut jugalah huruf saiz sahaja walaupun terbalik. Jadilah asal ada untuk di lekatkan pada tudung saya. Itu cerita mengenai kertas paper ya. Kasihan - kasihan. Bukan salah blogger pun sebab kertas transper ni banyak kut jenisnya.

Kali ini saya beli kertas yang ada garisan. Lihat gambar di bawah. Masa nak print pun ikut cara ni ye.
Pastikan nama yang kita print tu bukan yang tempat ada garisan. ( Jika terbalik masa letak kertas cuba letak dan print semula..insyaallah boleh di guna semula kertas tu. ). 
Kedua: Saya hanya guna Mesin Printer Canon sebab ini sahaja lah Printer yang saya ada. 

Ketiga: Sebelum print buat dulu label kita ya. Saya guna Word sahaja yang lain tak reti. Ubahlah mengikut gaya tulisan dan saiz yang kita nak. Saiz yang saya pilih bagi perkataan ialah 14 je. Tapi bahagian saiz iaitu S, M, L dan Xl saya pilih saiz 10. Tujuannya supaya dapat jimat kertasnya.
Keempat: Print. Ikut je gambar kat bawah ini.

Klik bahagian Propetes dan cari bahagian tishrt transper.Dah tu klik sahaja ok. Sila lihat gambar ye. Yang ini saya tak cari mirror sebab tak jumpa pun. Saya dah dapat cari tishrt transper jadi saya klik tu je lepas tu tekan ok dan print. Jika keluar gambar macam kat bawah ni klik je ok.
Bila tengah print tulisannya dah memang terbalik. 

Gambar kat bawah ni saya saja-saja try buat untuk baju. Tapi tak berapa menjadi.

ini gambaran baju yang tak menjadi.

Kelima: Dah print saya cut.Letak macam ini dan ion terus atas tali tape yang kita beli. Tali tape saya beli di Mydin 3 gulung rm5 sahaja. Saiz yang macam 1 inci tu. Sorrylah lupa tengok saiz ye..jadi main agak sahaja.


Ion dengan kepanasan maximum ye.alam8 saat tu kira-kira dah melekat angkat dan terus buka macam gambar di bawah.
Saya terus sahaja ion di tali tape dan last sekali barulah saya gunting satu persatu dan asing kan mengikut saiznya. Mudah kan?...

Siap alhamdulillah.
Terima kasih kepada pemilik-pemilik blog yang banyak menyumbang kan ilmu. Moga ilmu dapat kita manfaatkan bersama.

Selamat mencuba...

2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...